Vosko opent nieuw pand

Eind september verhuisde netwerk- en communicatiespecialist Vosko naar een groter pand. Een bestaand pand welteverstaan, dat zij volledig liet upgraden. “Ik kan het iedereen aanraden”. vertelt directeur Marc Gozeling, nu het klaar is. “Dit zouden meer bedrijven moeten doen.”

Upgraden geeft enorm veel voldoening

Netwerk- en communicatiespecialist Vosko, dat zakelijke netwerken ontwerpt, bouwt en beheert voor de grootzakelijke markt, startte ruim vijfentwintig jaar geleden in Waddinxveen,maar opereert inmiddels al zo’n acht jaar vanuit Gouda. “Vanwege de groei”, legt directeur Marc Gozeling uit, al ruim twintig jaar aan het bedrijf verbonden. “En de naamsbekendheid.Als landelijk opererend bedrijf hadden we een sterke voorkeur voor een stad als Gouda. Bovendien komt het grootste gedeelte van onze medewerkers uit deze regio.”

Bewuste keuze voor Gouda

Die voorkeur voor Gouda maakte dat Vosko twee jaar geleden op zoek ging naar een groter pand in de stad. Het vorige kantoor aan de Kampenringweg werd te klein en het bedrijf had behoefte aan een functioneel pand met uitstraling. Dat vond Vosko in het voormalige Datapoint-gebouw, één deur verderop. Maar, al was de allure aanwezig, de functionaliteit was nog ver te zoeken. Gozeling: “Het pand was weliswaar karakteristiek, maar niet meer van deze tijd.” Daarom werd er gekozen voor herontwikkeling. “We hebben bewust niet gekozen voor nieuwbouw”, vertelt de directeur vanaf het dakterras van het gebouw, dat een weids uitzicht geeft over de Goudse Poort. “Omdat er teveel bedrijventerreinen verloederen, terwijl er alweer nieuwe uit de grond worden gestampt. Bestaande bouw biedt nog genoeg kansen.”

Van F- naar A-label

En dus werd het gebouw door Bouwbedrijf Groenen uit Bodegraven volledig gestript en volgens de actueelste duurzaamheidsnormen weer opgebouwd. Het ontwerp werd verzorgd door Ben Kraan Architecten. Het pand past bij Vosko, vertelt Gozeling. “Het is degelijk, net als wij, functioneel en fijn om in te werken. Ik geloof in een goede, fijne werkplek op kantoor, waar er met elkaar en met de klant gewerkt kan worden. Bij Vosko gaat het om het leveren van diensten en een goede relatie opbouwen met de klant. Dat lukt alleen als je goed samenwerkt en elkaar echt kent. Bij Vosko heerst een duidelijke wij-cultuur. Dat moest ook terugkomen in ons kantoor.”

Foto: Oscar van de Wijk fotografie

Eigen werkplek

Alle honderdtwintig medewerkers van Vosko hebben daarom hun eigen werkplek, vertelt de directeur. “Ik vind dat Het Nieuwe Werken een beetje is doorgeslagen. Dat is misschien wat tegenstrijdig om te zeggen voor een directeur van een IT-bedrijf, maar als ik voor Vosko spreek en haar medewerkers, werkt het niet. Het past simpelweg niet bij ons en waar we voor staan.” Dat Gozeling de juiste keuze heeft gemaakt blijkt wel uit de reacties van de medewerkers. “Die zeiden de eerste dag al ‘ik voel me helemaal thuis’. Dat was precies mijn bedoeling.”

Statement

In totaal heeft de herontwikkeling van het pand, met een oppervlak van 5500m2, en het terrein er omheen van ca.11.000m2, zo’n anderhalf jaar geduurd. Het resultaat mag er zijn, vindt Gozeling. En hij kan het iedereen aanraden. “Het lijkt misschien makkelijker om een nieuw pand te betrekken of te laten neerzetten, maar in de praktijk valt herontwikkeling goed mee. En je krijgt er echt iets voor terug. In ons geval een ruim, duurzaam pand (het gebouw ging van energielabel F naar A. red.), een fijne werkplek voor de medewerkers en een mooi statement naar de klanten toe. Die zijn namelijk zeer te spreken over deze stap.”

Kansen Goudse Poort

Het upgraden van een bestaand pand is niet alleen voor het bedrijf zelf interessant, zegt Gozeling. “Het biedt voordelen voor het gehele bedrijventerrein. Ik merk nu al dat deze hoek van de Goudse Poort veel meer aanzien heeft gekregen en dat het weer aantrekkelijk wordt voor ondernemers om zich hier te vestigen. Ons oude pand bijvoorbeeld, was binnen no-time weer verhuurd. Dat zegt iets in deze tijd.” De Goudse Poort biedt veel kansen, constateert de directeur. “Er vinden al veel goede ontwikkelingen plaats. Als we zo door gaan, heeft het terrein over tien jaar weer de allure die het in de jaren zeventig had en zijn we weer écht toonaangevend.” Gozeling wil met dit artikel in Gouda IntoBusiness dan ook laten zien dat er mogelijkheden zijn op het gebied van herontwikkeling. “Ik hoop dat er een soort bewustwording komt dat er alternatieven zijn en dat die alternatieven enorm veel voldoening geven. Ik kan het upgraden van bestaande panden en terreinen aan iedereen aanraden.”

Door: Judith Kloppenburg | Gouda INTO Business
Foto:  Oscar van de Wijk fotografie

Zoeken